Tento příspěvek byl přečten445krát!

Syn.: Carex affinis R. Br., Carex backiana Dewey, Carex decipiens Turcz., nom. illeg., Carex leucoglochin Ehrh. ex Wahlenb., nom. illeg., Carex microcephala C. A. Mey., Carex obesa var. monostachya Boeckeler, Carex spicata Schkuhr, nom. illeg, Genersichia obtusata (Lilj.) Heuff., Psyllophora obtusata (Lilj.) Schur

Čel.: Cyperaceae Juss. – šáchorovité

Carex obtusata

Popis: Vytrvalá netrsnatá bylina vysoká 10-40 cm s dlouze plazivými hnědými výběžky. Lodyhy jsou přímé, listy jsou tenké, ploché, obvykle kratší než lodyhy, bezčepelné pochvy jsou červenohnědé. Klásek je pouze jeden, nahoře s květy samčími a dole samičími. Plevy jsou hnědé s širokým suchomázdřitým lemem. Okvětí chybí, blizny jsou tři. Žlutozelené mošničky jsou vejcovité, lysé, lesklé, s velmi krátkým zobánkem. Kvete od  dubna do června.

Carex obtusata

Záměny: Rozlišování ostřic nepatří ke zcela snadným úkolům, zvláště proto, že jich je mnoho. Jako víceméně zaměnitelné se mohou jevit méně vzrůstné výběžkaté druhy rostoucí na podobných stanovištích jako je ostřice časná (C. praecox), ta má ovšem více stejných klásků, ostřice bílá (Carex alba), ta má také více klásků, navíc spodní klásek je stopkatý. Asi nejpodobnější je ostřice nízká (C. supina), která je sice různoklasá, ale má klásky velmi sblížené, takže může za plodu vypadat dosti podobně, zvláště když se jí vyvine jen několik mošniček. Jistě ji lze zaměnit i za další druhy.

Carex obtusata

Ekologie: Roste na suchých kamenitých travnatých svazích, ve světlých suchých lesích, např. v borech, na stepních loukách, od nížin do hor.

Carex obtusata

Rozšíření v České republice: V roce 2004 byla poprvé a zcela nečekaně nalezena na Prostějovsku jako významný pozůstatek lesostepního rostlinstva po poslední době ledové. Roste zde asi na třech mikrolokalitách a to patrně již hodně dlouho.

Carex obtusata

Celkové rozšíření: Roste především na Sibiři a v severní Americe. V Evropě je vzácná, rozšíření má zřejmě zbytkový původ, roste v evropské části Ruska, na Ukrajině, v Bělorusku, v Německu, jižním Švédsku, na Moravě. Dále roste na Kavkaze, na jihu dosahuje do Mongolska, Číny, k Altaji.

Ohrožení: Patří ke kriticky ohroženým druhům květeny ČR (C1r).

Carex obtusata

Autor textu a fotografií: Radim Cibulka.

Publikováno dne 2.10.2014.

Fotografováno na Malé horce u obce Vícov, dne 27.4.2014.

Facebook