Tento příspěvek byl přečten686krát!

Syn.: Carex longifolia Host, Carex polyrrhiza Wallr.

Čel.: Cyperaceae Juss. – šáchorovité

Carex umbrosa

Popis: Vytrvalá, hustě trsnatá bylina vysoká 20-50 cm. Lodyhy jsou tupě trojhranné, drsné, stejně dlouhé nebo kratší než listy. Listy jsou asi 2 mm široké, loňské přezimující listy jsou přítomny, často leží po stranách trsu, pochvy jsou hnědé až červenavé, rozpadavé. Klásky jsou odděleného pohlaví, často poněkud nahloučené, samčí klásek je obvykle jeden, vrcholový, samičí klásky vyrůstají v počtu 1-3, dolní je krátce stopkatý, podepřený listenem s pochvou, pokud s čepelí, tak dlouhou asi jako klásek. Plevy samičích klásků jsou rezavě až kaštanově hnědé. Okvětí chybí, blizny jsou tři. Zprvu světle zelené, za zralosti až hnědé mošničky jsou obvejcovité, s krátkým zobáčkem a pýřité. Kvete od dubna do května.

Carex umbrosa

Záměny: Rozlišování ostřic nepatří ke zcela snadným úkolům, zvláště proto, že jich je mnoho. K důležitým znakům této ostřice patří výrazné trsy, chlupaté mošničky a pochvatý listen.

ostřice stinná

Ekologie: Roste na vlhkých slatinných až rašelinných loukách, ve vlhkých lesích, od nížin do podhůří.

ostřice stinná

Rozšíření v České republice: V Čechách roste roztroušeně, především v jižních a západních, na Moravě je vzácnější.

Celkové rozšíření: Roste ve střední, západní, jižní Evropě, ve východní Evropě je vzácná. V Asii, na Kavkaze, na Balkáně rostou příbuzné taxony.

Carex umbrosa, ostřice stinná

Ohrožení: Patří k ohroženým druhům květeny ČR (C3), na Slovensku je řazena mezi druhy zranitelné a zákonem chráněné.

Carex umbrosa, ostřice stinná

Autor textu a fotografií: Radim Cibulka.

Publikováno dne 6.3.2014.

Fotografováno v přírodní památce Hořečková louka na Pile, 27.5.2013 a v národní přírodní památce Úpolínová louka pod Křížky, 27.5.2013.

Facebook
Facebook Pagelike Widget