Tento příspěvek byl přečten520krát!

Syn.: Carex wohllenbii Hoppe

Čel.: Cyperaceae Juss. – šáchorovité

Carex supina

Popis: Vytrvalá, řídce trsnatá bylina vysoká 5-25 cm s plazivými oddenky a výhonky. Lodyhy jsou přímé, tenké, listy jsou nepřezimující, vždy kratší než lodyhy, pochvy jsou purpurové, rozpadavé. Klásky jsou sblížené, odděleného pohlaví, samčí klásek je obvykle jeden, samičí jsou přisedlé v počtu 1-3, kulovité, s 3-5 květy, ani za zralosti nepřevyšující klásek samčí. Nejspodnější je podepřen šupinovitým listenem bez pochvy. Plevy samičích klásků jsou červenohnědé s širokým suchomázdřitým lemem. Okvětí chybí, blizny jsou tři. Zprvu zelené, za zralosti žluté mošničky jsou kulovité až obvejcovité, bez výrazných žilek, lesklé a lysé. Kvete od dubna do května.

ostřice drobná

Záměny: Rozlišování ostřic nepatří ke zcela snadným úkolům, zvláště proto, že jich je mnoho. Jako víceméně zaměnitelné se mohou jevit méně vzrůstné výběžkaté druhy rostoucí na podobných stanovištích jako je ostřice časná (C. praecox), ta je ovšem stejnoklasá, ostřice bílá (Carex alba), ta má spodní klásek stopkatý, případně ostřice přitupá (Carex obtusata), ta je u nás známa jen z Prostějovska. Jako podobné se mohou jevit i ostřice jarní (C. caryophyllea) či ostřice plstnatá (C. tomentosa), ty však mají plstnaté mošničky. A jistě ji lze zaměnit i za další druhy.

Carex supina

Ekologie: Roste na stepních trávnících, na suchých písčinách, ve světlých suchých lesích, zvláště v borech nebo doubravách, od nížin do pahorkatin.

Carex supina

Rozšíření v České republice: Roste roztroušeně v teplejších oblastech.

Carex supina

Celkové rozšíření: Roste od střední a jihovýchodní Evropy, přes Evropu východní dále na východ do západní a střední Asie a na Sibiř. Rostliny ze severní Ameriky a Dálného východu snad patří k jinému taxonu (Carex spaniocarpa).

Carex supina

Ohrožení: Patří k ohroženým druhům květeny ČR (C3), na Slovensku je řazena mezi druhy zranitelné.

Carex supina

Autor textu a fotografií: Radim Cibulka.

Publikováno dne 30.1.2014.

Fotografováno v přírodní rezervaci Podhoří, 27.4.2013 a v přírodní památce U Michálka, 4.5.2013.

Facebook