Tento příspěvek byl přečten586krát!

Syn.: Carex leucoglochin L. f., Leucoglochin pauciflorus (Lightf.) Heuff., Caricinella pauciflora (Lightf.) St.-Lag., Psyllophora pauciflora (Lightf.) Schur, Trasus pauciflorus (Lightf.) Gray

Čel.: Cyperaceae Juss. – šáchorovité

Carex pauciflora

Popis: Vytrvalá, netrsnatá bylina vysoká 10-20 cm s podzemními výběžky. Lodyhy jsou přímé, tupě trojhranné, přibližně jednou tak dlouhé jako listy, ty jsou úzké, jen asi 0,5-1,5 mm široké, žlábkovité, štětinovité. Klas je jeden, vrcholový, dlouhý asi 1 cm, samčí květy vykvétají nahoře v počtu nejč. 2-4, samičí květy vykvétají pod nimi v počtu 2-5. Plevy opadávají ještě před dozráním mošniček a jsou hnědavé se zeleným kýlem. Okvětí chybí, blizny jsou tři. Za zralosti slámově žluté mošničky jsou protáhlého tvaru, dlouhé asi 6-7 mm, lysé, se zobánkem, směřující kolmo od vřetena klasu nebo až dolů skloněné. Kvete od května do července.

Carex pauciflora

Záměny: Rozlišování ostřic nepatří ke zcela snadným úkolům, zvláště proto, že jich je mnoho. Zaměnitelná je především za ostatní jednoklasé ostřice. Podobná je snad především ostřice blešní (Carex pulicaris), která je trsnatější, má více květů v klasech a dvě čnělky, případně ostřice dvoudomá (Carex dioica), ta je však dvoudomá a má poněkud jinak tvarované mošničky.

ostřice chudokvětá

Ekologie: Roste na rašeliništích, na rašelinných loukách, u nás od podhůří do subalpínského stupně.

ostřice chudokvětá

Rozšíření v České republice: Roste roztroušeně ve vyšších pohraničních pohořích, vzácně v Třeboňské pánvi.

Celkové rozšíření: Má rozsáhlý, ale nespojitý areál na severu severní polokoule, v Evropě, Asii i v severní Americe. Roste zvláště v severní Evropě, jižněji se vyskytuje především ve vyšších polohách (Alpy, Karpaty, sudetská pohoří).

Carex pauciflora, ostřice chudokvětá

Ohrožení: Patří k ohroženým druhům květeny ČR (C3), na Slovensku je řazena mezi druhy ohrožené a zákonem chráněné.

Carex pauciflora, ostřice chudokvětá

Autor textu a fotografií: Radim Cibulka.

Publikováno dne 21.3.2014.

Fotografováno v Národní přírodní rezervaci Rolavská vrchoviště, na Velkém močále.

Facebook