Tento příspěvek byl přečten326krát!

Slovensky: chudôbka hájna, německy: Hain-Felsenblümchen, polsky: głodek żółty.

Syn.: Draba nemoralis Ehrh., Draba lutea Gilib., Draba nemorosa var. leiocarpa Lindbl., Tomostima nemorosa (L.) Lunell, Crucifera nemorosa E. H. L. Krause

Čeleď:  Brassicaceae Burnett – brukvovité

Draba nemorosa

Popis: Jednoletá, ozimá, vzácně dvouletá bylina vysoká 10-20 cm, s tenkým hlavním kořenem. Lodyhy jsou přímé, někdy zprohýbané, olistěné, v dolní části s chlupy větvenými i dlouhými jednoduchými. Přízemní listy jsou obvejčité až podlouhlé, celokrajné až řídce zubaté, chlupaté, lodyžní listy jsou přisedlé, vejčité až podlouhle vejčité, znenáhla širokou bází přisedlé, šedozelené až světle zelené, chlupaté. Květenstvím je mnohokvětý, až ze šedesáti květů složený, silně stažený koncový hrozen, jenž se však za plodu silně prodlužuje. Květy jsou čtyřčetné, 5-6 mm v průměru, krátce stopkaté, obvyklé stavby. Kališní lístky jsou úzce vejčité až podlouhlé, s úzkým bílým lemem. Korunní lístky jsou žluté, pozvolna zúžené v nehet, podlouhle obvejčité, na vrcholu zpravidla mělce vykrojené. Tyčinek je vždy šest, nektaria jsou čtyři. Plodem je úzce eliptická až úzce obvejčitá šešulka, plodní stopky jsou šikmo až kolmo odstálé, 8-15 mm dlouhé, šešulky jsou chlupaté, vzácně lysé, s 22-40 semeny. Semena jsou vejcovitá, hnědá, lysá, hladká. Kvete převážně v květnu.

Draba nemorosa

Záměny: Podobné jsou dva bělokvěté druhy s lysými šešulkami, osívka jarní (Erophila verna) a především chudina zední (Draba muralis). Chudina se odlišuje dále menším počtem větších semen.

Draba nemorosa

Ekologie: Roste na suchých travnatých stráních, ve světlých, zvláště borových lesích, v okrajích křovin, vzácněji na polích, vinicích, náspech, podél cest, především na lehčích půdách. Početnost v místech výskytu je během let často značně proměnlivá.

Draba nemorosa

Rozšíření v České republice: Roste vzácně na jižní Moravě, zvláště v Dolnomoravském úvalu od Lednice a Břeclavi po Uherský Brod a v okolí Čejče. Jinde (v Čechách) je jen zavlečená.

Draba nemorosa

Celkové rozšíření: Má rozsáhlý areál na severu severní polokoule, roste od Pyrenejí, jižní Francie a severní Itálie směrem na sever do Skandinávie a na východ přes Balkán, střední a východní Evropu až na Dálný východ. Dále roste v Malé Asii, v oblasti Kavkazu, v Íránu, v Mongolsku, Číně, Japonsku i v severní Americe.

Draba nemorosa

Ohrožení: Patří ke kriticky ohroženým druhům květeny ČR (C1b), zákonem chráněna není, na Slovensku se řadí k druhům méně ohroženým.

Draba nemorosa

Autor textu a fotografií: Radim Cibulka.

Fotografováno v oblasti vykopávek na Pohansku, dne 11.5.2016.

Facebook