Tento příspěvek byl přečten34krát!

Syn.: Lysimachia maritima (L.) Galasso, Banfi & Soldano, Glaucoides maritima (Linnaeus) Lunell

Čeleď: Primulaceae Batsch ex Borkh. – prvosenkovité

Glaux maritima

Glaux maritima

Popis: Vytrvalá, poněkud sukulentní bylina s plazivým, větveným oddenkem, bez přízemní růžice listů. Lodyhy jsou přímé nebo vystoupavé, dlouhé 4-25 cm, listnaté, větvené. Drobné listy jsou přisedlé, vejčitě obkopinaté až kopinaté, celokrajné. Květy vyrůstají jednotlivě v paždí listů, jsou pětičetné, přisedlé. Vytrvalý kalich nahrazuje korunu, jež není vyvinuta, široce vejčité kališní cípy jsou do poloviny srostlé, růžové, načervenalé, zřídka čistě bílé. Tyčinky jsou zdéli kalicha. Plodem je hladká tobolka kratší než kalich, s drobnými semeny. Kvete od května do srpna.

Glaux maritima

Glaux maritima

Záměny: U nás vcelku dobře poznatelný druh, při troše zkušeností i v nekvetoucím stavu.

Glaux maritima

Glaux maritima

Ekologie: Vyhledává slané a zároveň vlhké půdy, nevyhýbá se ani alkalickým půdám. Proto roste na slaniscích ve slaných trávnících, na mořských pobřežích, poblíž vývěrů slaných pramenů.

Glaux maritima

Glaux maritima

Glaux maritima

Rozšíření v České republice: Rostla na řadě míst v teplých oblastech středních a severozápadních Čech a jižní Moravy, značně ale ustoupila vlivem vysušování bažin, meliorací a zúrodňováním slanisk. Do současnosti přežila jen asi na pěti místech. Poněkud stranou ostatních míst je nejbohatší výskyt u nás na slaniscích v národní přírodní rezervaci Soos, kde je dosud hojná.

Glaux maritima

Glaux maritima

Celkové rozšíření: Vyskytuje se nespojitě na rozsáhlém území na severní polokouli; v Evropě, v Asii (západní, střední a východní) i v Severní Americe.

Glaux maritima

Glaux maritima

Glaux maritima

Ohrožení: Patří ke kriticky ohroženým druhům květeny ČR (C1t), zákonem je chráněna jako kriticky ohrožený druh (§1), na Slovensku se řadí k druhům ohroženým (EN) a je chráněna zákonem.

Autor textu: Radim Cibulka.

Autoři fotografií: Radim Cibulka a Daniel Hrčka.

Fotografováno v národní přírodní rezervaci Soos 29.5.2016 a 12.6.2018.

FACEBOOK
Facebook Pagelike Widget