Tento příspěvek byl přečten22krát!

Syn.: Nepeta pannonica L., Nepeta nuda subsp. pannonica (L.) Gams in Hegi

ČeleďLamiaceae Martinov – hluchavkovité

Nepeta nuda

Popis: Vytrvalá bylina s dřevnatým kořenem, vysoká 40-100 cm. Lodyhy jsou přímé, čtyřhranné, listnaté, větvené. Střední a horní lodyžní listy jsou téměř přisedlé, kopinaté, 5-7 cm dlouhé a 2-3 cm široké, tupě špičaté, vroubkovaně zubaté, mělce srdčité, řídce chlupaté. Lichoklasy vytvářejí řídké latovité květenství, jsou úzké, rozvolněné až přetrhované, listeny jen ve spodní části květenství jsou listům podobné, ostatní jsou šídlovité. Kalich je pěticípý, poněkud souměrný, chlupatý, za květu trubkovitě zvonkovitý s rovnou kališní trubkou a rovnoběžnými dopředu směřujícími cípy. Za plodu je kalich vejcovitý. Koruna je zřetelně dvoupyská, vně chlupatá, světle modrofialová, horní pysk je rovný, dvoulaločný, dolní vyhnutý, trojlaločný, někdy s nachovými skvrnkami. Tyčinky jsou čtyři, prašníky jsou černofialové. Plodem jsou tmavě hnědé elipsoidní tvrdky s bradavčitým povrchem. Kvete od června do srpna.

Nepeta nuda

Nepeta nuda

Záměny: Zaměnitelná především za jiné šanty, od nichž se liší přisedlými listy a rovným kalichem. Vzdáleněji podobné jsou však i jiné hluchavkovité rostliny, šanta lesostepní je nápadná latovitým květenstvím.

Nepeta nuda

Ekologie: Roste na suchých stráních, v teplomilných lemech, na pastvinách, na výslunných ladech, na travnatých náspech cest, na půdách výhřevných, střídavě vlhkých, bohatých na živiny, často na bazických podkladech. Nevyhýbá se ani místům narušeným člověkem.

Nepeta nuda

Nepeta nuda

Rozšíření v České republice: Vyskytuje se vzácně a nesouvisle, ostrůvkovitě ve středních a v severozápadních Čechách a na jižní a střední Moravě.

Nepeta nuda

Celkové rozšíření: Roste od střední a jihovýchodní Evropy přes střední Rusko na jihozápadní Sibiř a do střední Asie a severního Íránu, roste na Krymu, Kavkazu, v Malé Asii. Jako zplanělá je uváděna z Německa.

Nepeta nuda

Ohrožení: Patří k silně ohroženým druhům květeny ČR (C2b), zákonem však chráněna není, na Slovensku se řadí k druhům téměř ohroženým (NT).

Nepeta nuda

Autor textu a fotografií: Radim Cibulka.

Fotografováno v katastru Tvarožné Lhoty, u cesty ke koupališti Lučina 17.7.2018.

FACEBOOK
Facebook Pagelike Widget