Tento příspěvek byl přečten731krát!

Čel.: Cyperaceae Juss. – šáchorovité

carex-michelii1

carex-michelii2Popis: Vytrvalá, řídce trsnatá bylina vysoká 20-40 cm s plazivými oddenky a dlouhými výhonky. Lodyhy jsou přímé, tupě trojhranné, listy jsou přezimující, tmavozelené, ploché nebo jednoduše žlábkovité, na bázi nezúžené, 3-5 mm široké, kratší než lodyhy, pochvy jsou šedavé až hnědavé, rozpadavé. Klásky jsou oddálené, odděleného pohlaví, samčí klásek je jeden, vrcholový, samičí jsou krátce stopkaté v počtu 1-2, hustokvěté, žlutozelené až zelené, podepřené listeny s pochvou, která u spodního klásku těsně objímá jeho stopku. Plevy samičích klásků jsou světle hnědé se zeleným kýlem a světlým lemem. Okvětí chybí, blizny jsou tři. Zprvu zelené až žlutozelené, za zralosti hnědavé mošničky jsou vejcovité až elipsoidní, lysé, zúžené v tenký dvouzubý zobánek. Kvete od března do května.

Záměny: Rozlišování ostřic nepatří ke zcela snadným úkolům, zvláště proto, že jich je mnoho. Podobná je ostřice bílá (Carex alba), která je u nás velmi vzácná a je celkově drobnější. Jako podobná se může jevit ostřice jarní (Carex caryophyllea), ta však má chlupaté mošničky a tmavé plevy. Další podobné druhy u nás nerostou nebo rostou na jiných stanovištích.

Ekologie: Roste ve světlých suchých lesích (doubravách), na sušších stráních a lesostepích od nížin do pahorkatin.

Rozšíření v České republice: Roste roztroušeně v teplejších oblastech jižní Moravy, vzácněji ve středních a severních Čechách a vzácně na vápencích jižních Čech.

carex-michelii3

Celkové rozšíření: Roste ve střední a jihovýchodní Evropě, v Čechách, jižním Polsku, v Rakousku, v Maďarsku, na Balkáně, v Itálii, na Krymu, kolem Kavkazu, na Ukrajině, na jihu evropské části Ruska a patrně i jinde.

carex-michelii4

Ohrožení: Patří k ohroženým druhům květeny České republiky (C3).

carex-michelii5

Autor textu a fotografií: Radim Cibulka.

Publikováno dne 24.2.2014.

Fotografováno v Přírodní rezervaci Chuchelský háj (součást evropsky významné lokality Chuchelské háje) a v Přírodní rezervaci Turold.