Tento příspěvek byl přečten2062krát!

Slovensky: lucerna rozprestretá, německy: Liege-Schneckenklee, polsky: lucerna wczesna.

Syn.: Medicago tenuiflora C. Presl

Čeleď:  Fabaceae Lindl. – bobovité

Medicago prostrata

Popis: Vytrvalá bylina se silným hlavním kořenem a větvenou kořenovou hlavou. Lodyhy jsou poléhavé až vystoupavé, 20-40 cm dlouhé, listnaté, tupě čtverhranné, často větvené. Listy jsou krátce řapíkaté, trojčetné, lístky jsou řapíčkaté přičemž prostřední lístek má řapíček delší než lístky postranní. Lístky jsou zpravidla čárkovité až úzce obkopinaté, na bázi klínovité, na vrcholu uťaté, drobně zubaté, palisty jsou kopinaté. Květenstvím jsou chudé, hlávkovitě zkrácené úžlabní hrozny složené nejčastěji ze 2-8 květů. Květy jsou stopkaté, podepřené listeny, stopky se za plodu prodlužují. Kalich je zvonkovitý, pěticípý, cípy jsou asi tak dlouhé jako kališní trubka. Koruna je 5-8 mm dlouhá, světle žlutá, pavéza je víceméně obvejčitá, křídla jsou delší než člunek, ale kratší než pavéza. Plodem je nepukavý, opadavý, hlemýžďovitě stočený lusk s 1,5-4 těsně přilehlými závity bez zřetelného otvoru uprostřed, plody jsou holé, lysé, hnědošedé. Semena jsou elipsoidní až úzce ledvinovitá, hnědá, v počtu 4-6. Kvete od dubna do srpna.

Medicago prostrata

Záměny: Zaměnitelná za řadu drobných žlutě kvetoucích motýlokvětých rostlin. K těm podobnějším patří jetel ladní (Trifolium campestre), tolice nejmenší (Medicago minima), tolice dětelová (Medicago lupulina), pískavice tesalská (Trigonella monspeliaca), případně tolice srpovitá (Medicago falcata), od nichž se nejlépe odliší holými hlemýžďovitě stočenými plody bez otvoru mezi závity. Ostatní motýlokvěté rostliny jsou už méně podobné.

Medicago prostrata

Ekologie: Roste na výslunných kamenitých a skalnatých stráních, v teplomilných trávnících, na mělkých, výhřevných a vysýchavých, často vápnitých půdách s dostatkem živin. Jde o konkurenčně slabý druh.

Medicago prostrata

Rozšíření v České republice: Roste vzácně na Moravě, v okolí Moravského Krumlova, v Pavlovských kopcích, ojediněle i jinde.

Medicago prostrata

Celkové rozšíření: Roste v jižní a střední Evropě od Rumunska, Albánie a Itálie na sever po Rakousko, jižní Moravu, Slovensko, a Maďarsko.

Medicago prostrata

Ohrožení: Patří k silně ohroženým druhům květeny ČR (C2r), na Slovensku se řadí k druhům zranitelným.

Medicago prostrata

Autor textu a fotografií: Radim Cibulka.

Fotografováno v Národní přírodní rezervaci Krumlovsko-rokytenské slepence, dne 1.7.2015.

FACEBOOK
Facebook Pagelike Widget