Tento příspěvek byl přečten1180krát!

Syn.:  Seseli beckii Seefried; Seseli devenyense Simonk.; Seseli elatum subsp. heterophyllum (Janka) Holub; Seseli elatum subsp. osseum (Crantz) P. W. Ball; Seseli osseum subsp. devenyense (Simk.) Dostál

Čeleď: Apiaceae Lindl. – miříkovité

Seseli osseum

Popis: Rostliny jednoleté, převážně ale vytrvalé, 30 – 120 cm vysoké. Oddenek bělavý, s čupřinou zbytku listů. Lodyha přímá, oblá, jemně rýhovaná, ojíněná, nahoře rozkladitě větvená a téměř bezlistá. Dolní listy růžicovitě nahloučené, řapíky přízemních listů svrchu oblé nebo ploché, čepel v obrysu široce trojúhelníkovitá, listy 2–4x zpeřené, listové úkrojky obvykle širší než 1 mm, čárkovité, prostorově uspořádané, lodyžní listy na úzké pochvě přisedlé. Okolíky velké, přes 5 cm v průměru, s 5 – 15 okolíčky, obal chybí. Koruna bílá, korunní lístky přibližně 0,5 mm dlouhé, na vrcholu mělce vykrojené, stylopodium přesahující semeník, čnělky za plodu rozestálé. Plody (dvounažky) v obrysu vejčité, eliptické, až 3,5 mm dlouhé a 2,3 mm široké, alespoň v mládí pomoučené, s patrnými kališními cípy, na žebrech i mezi nimi stejnobarvé. Kvete v červenci až srpnu.

Seseli osseum

Záměny: Sesel sivá má poměrně specifické vzezření, záměna je možná spíše v rámci rodu sesel – konkrétně s moravským seselem pestrým (Seseli pallasii), který je odlišitelný kombinací znaků, mj. okolíky s větším počtem okolíků (15 až 25), plody v obrysu podlouhlými a mezi žebry odlišně zbarvenými. V Čechách je nejpravděpodobnější záměna se seselem fenyklovým (Seseli hippomarathrum), který je vyhraněnější na podklad (téměř výhradně bazické podklady) s listy více dělenými (koncové úkrojky do 1 cm) a čepelí v obrysu vejčitě podlouhlou.

Seseli osseum

Ekologie: Výslunné kamenité stráně a skály, skalní stepi, písčiny, mimo bazických skal roste řidčeji i na silikátových podkladech.

Seseli osseum

Rozšíření v České republice: Místy až hojný v teplých oblastech – severozápadních a středních Čechách a na jižní Moravě, vzácně proniká údolím řek i do chladnějších oblastí – do jižních Čech a na jihozápadní Moravu.

Seseli osseum

Výskyt na území Prahy, včetně Městské části Prahy 6: Na území Prahy 6 roste na výslunných svazích a skalách řady chráněných území, především v Šáreckém údolí – přírodní rezervaci Divoká Šárka, přírodních památkách Vizerka, Jenerálka, Zlatnice, Nad mlýnem, Dolní Šárka v kaňonu Vltavy v chráněných územích Baba a Podbabské skály.

Seseli osseum

Celkové rozšíření: Panonský endemit rozšířený ve střední Evropě od České republiky a Slovenska do Maďarska, Srbska, Rumunska a Chorvatska.

Seseli osseum

Ohrožení: Patří ke druhům vyžadujících další pozornost (C4a/ LC), zákonem není chráněn.

Seseli osseum

Autor textu a fotografií: Daniel Hrčka.

Fotografováno v přírodní rezervaci Chuchelský háj 9.7.2010 a v přírodní rezervaci Prokopské údolí 4.7.2012.

logo_Praha 6

 

Na projekt finančně přispěla Městská část Praha 6.

FACEBOOK
Facebook Pagelike Widget